Centrul de Consiliere

 Incepand cu 1 aprilie 2009, in cadrul Asociatiei Benita functioneaza proiectul Centrul de Consiliere, care isi are sediul pe  Str. Carpati Nr.5. Proiectul s-a nascut ca raspuns la solicitarile oamenilor de a fi ajutati in rezolvarea altor probleme decat cele materiale. Credem ca oamenii sufera mai mult decat se poate vedea si uneori chiar mai mult decat isi dau seama ei insisi, asemenea unei boli incurabile care le macina trupul. Ca atare, rolul Centrului de Consiliere este de a de sustine si a indruma o persoana pentru a depasi situatia dificila cu care se confrunta.
Oferim consiliere pentru:

 •   probleme emotionale (singurate, manie, vinovatie, anxietate, depresie, imagine neadecvata de sine etc)
   
 •   probleme de relatie
 •   probleme familiale
 •   probleme sexuale ( orientare sexuala disfunctionala, abuz sexual, sarcina nedorita, avort)
 •   probleme de ordin fizic ( cum sa faci fata unei boli incurabile)
 •   dependente
   
 •   conflicte datorate anumitor proprietati
 •   probleme privind vocatia
 •   probleme specifice varstei a treia
 •   probleme legate de viata spirituala.

Prin intermediul acestui proiect ne adresam adolescentilor, tinerilor, adultilor si varstnicilor, care au nevoie de sustinere si doresc sa faca schimbari importante in viata lor.

Echipa Centrului de Consiliere este formata din 11 consilieri ( voluntari- specializati in psihologie, asistenta sociala, psihopedagogie, teologie etc) si un asistent social.
Pe parcursul anului 2009, echipa a desfasurat activitati de grup cat si activitati de consiliere individuala.

Am desfasurat activitati de grup pentru:

 • parintii copiilor de la Gradinita Benita

Au fost organizate intalniri in care s-au abordat urmatoarele subiecte: „ Viziunea pentru familia mea”, „Cine imi influenteaza copilul?”, „Cum sa ii spun copilului meu ca il iubesc?”, „Disciplinarea un aspect important in procesul de educare al copilului”.

 •  beneficiarii Centrului de zi

Tema generala a fost „Pot sa iti spun cine sunt si ce vreau sa devin”, iar dintre subiectele specifice au fost: „Cine sunt eu?”, „Ce imi promite Dumnezeu?”, „Darul cel mai important”, „Monstrul inferioritatii si combaterea lui”.
Iata ce au spus unii adolescenti  la final:
Mie mi-au placut foarte mult aceste lectii fiindca au fost foarte folositoare, si ne-au ajutat ca sa ne cunoastem mai bine, si sa nu mai spunem pareri negative despre noi, si sa nu lasam oamenii sa ne necajeasca..
 (…)
Am invatat lucruri care nu le-am stiut si ma bucur ca a avut cine sa mi le spuna.

 •  adolescenti– O saptamana de film la Benita!

In perioada 27-31 iulie 2009, de luni pana vineri inclusiv, incepand cu ora 18,00, in cadrul Centrului de Consiliere Benita, s-a desfasurat proiectul O saptamana de film la Benita!
Participantii in medie apx 20/zi, au urmarit urmatoarele filme: Rezistent la foc, Ploaia, Oriunde ai fi, O zi pe insula, Avortul, Verde in fata, Cand nimeni nu merge cu mine. Prin intermediul acestor materiale am discutat despre relatii in general, relatia parinte- copil, relatia baiat-fata, educatie sexuala si am incheiat cu subiectul ce viza implinirea voii lui Dumnezeu in orice situatie.  Atmosfera a fost una relaxanta si adolescentii au dovedit interes, colaborare si deschidere.

Filmul a fost foarte interesant; iti poti da seama ca o relatie stransa cu parintii iti este de ajutor in viata, si orice s-ar intampla poti apela la ei! ( mesaj preluat din Cartea oaspetiilor,scris cu ocazia acestui eveniment)

Consiliere individuala

In general problemele celor care au apelat la consiliere au fost: depresie, anxietate, probleme de cuplu, singuratate, probleme de orientare sexuala disfunctionala, cum sa faci fata unei boli incurabile etc.
Unele persoane s-au inscris intr-un proces de consiliere, iar altele au participat doar la o singura intalnire, deoarece au avut nevoie de indrumare pentru depasirea unei situatii de criza.

Deasemenea am fost solicitati de catre Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud sa colaboram in consilierea victimelor directe si colaterale a diferitelor tipuri de infractiuni.

Plan pentru anul 2010

• Intalniri bilunare cu adolescentii de la centrul de zi- domeniul relatii comunicare, deprinderi de viata sanatoase, bunele maniere (aplicatie practica).

• Intalniri cu parintii de la gradinita

• Intalnire in vacanta de vara cu adolescentii

• Interventie impreuna cu alte institutii importante din municipiu in domeniul violentei in familie.

• Consiliere individuala si de cuplu.

Casa Benita Uriu

 Inca din anul 2005, Casa Benita gazduieste patru copii- frati, in dreptul carora s-a luat masura de plasament. Insa incepand cu 29 iulie 2009, asistentului maternal a renuntat la serviciile de ingrijire a copiilor, iar DGASPC BN, s-a afla in imposibilitatea de a face noi angajari, fapt ce a  influentat decizia Asociatiei Benita de a angaja un asistent maternal, respectiv de a infiinta serviciului de asistenta maternala ca serviciu aparte. Drept urmare, Asociatia Benita  a decis astfel sa ofere continuitate procesului de ingrijire, crestere si educare a celor patru frati, si sa previna posibila separare a acestora.
 Familia Ciobotar a fost deschisa sa se implice in viata copiilor, iar doamna Ciobotar Sanda a fost angajata ca asistent maternal.
 Cei patru copii au parte de un model familial, pot sa vada si traiasca cu adevarat intr-o familie. Fetitele pot sa vada care este rolul mamei si al femei intr-un camin, iar baietii pot sa observe ce face tata, si care este rolul barbatului. Baietii sunt incantati in prezenta lui ,,tati” il urmeaza peste tot si le place sa fie implicati in tot felul de sarcini pe care ,,tati” le are.
 Copiii au varsta cuprinsa intre 8-12 ani, frecventeaza scoala din Uriu, si au obtinut rezultate scolare bune.
 In prezent lucram cu copiii pentru intarirea deprinderilor de intretinere  a curateniei in camerele lor, pe baza unui sistem de recompense ( mici surprize pe care le primeste in urma punctajului acumulat).
 Intentionam sa ii implicam in activitati sportive in orasul Beclean, in functie de abilitatiile si preferintele lor, pentru a le oferi o alternativa sanatoasa de consum al energiei imense de care dispun .

 

 

Raport intocmit de catre,                                                                                            29 martie 2010
Asistent social-Ligia Bote                                                                                             Bistrita

error: Content is protected !!