Oamenii nu se nasc, ci se formează…

spunea ERASMUS din ROTTERDAM

Chiar dacă, lumea este într-o continuă schimbare şi descoperirile ştiinţifice au atins cote ridicate, există principii de înţelepciune pe care antemergătorii noştri le-au punctat ca fiind de importanţă majoră şi la care bine am face dacă am lua aminte. În categoria acestor vorbe de duh, regăsim binecunoscutul citat al lui Erasmus din Rotterdam: ,,oamenii nu se nasc, ci se formează”. Cum ar arăta oare lumea în care trăim, dacă fiecare ar înţelege şi ar considera valoroasă această afirmaţie?
Procesul de formare al unui om este unul complex, sensibil, dar inestimabil. Un singur om nu este suficient, ci se cere ca fiecare la momentul potrivit să investeasca în celălalt. Este un mod interesant, felul în care Dumnezeu a plănuit acestă nevoie de ajutorare a unora faţă de ceilalţi. Copilul mic are nevoie de părinte, dar vin momentele în care părintele are nevoie de copil. Elevul depinde de educatorul său pentru îndreptarea paşilor pe drumul educaţiei, dar vine vremea când la rândul său va îndruma pe alţii, aşa cum el a fost îndrumat. Cel ce astăzi are nevoie de ajutor, mâine poate fi acel ce întinde o mană înspre aproapele său.
Prin Asociaţia Benita, atât noi cei care facem parte din personal, cât şi mulţi alţi oameni, care au înţeles cât de important este să îţi arăţi dragostea faţă de aproapele, ne simţim onoraţi să avem posibilitatea, ca într-un fel sau altul să formăm sufletele celor cu care lucrăm. Copiii au atâta nevoie să se simtă iubiţi, protejaţi, să aparţină cuiva. Nu putem uita răspunsul unuia dintre copiii pe care-i avem în îngrijire, la scurt timp după ce a fost luat de la orfelinat. Întrebat de un trecător:,, al cui eşti?” a răspuns: ,, eu nu sunt a lui nimeni”. Avea pe atunci patru ani.
Prin îngrjirea de nevoile materiale, de sanătate şi sociale, copiii înţeleg că sunt iubiţi, şi dacă eşti iubit eşti valoros. Suntem recunoscători tuturor celor care sponsorizează financiar copii. Prin faptul că îşi limitează resursele financiare proprii în interesul unui copil cu care practic nu are nici o legătură, îi transmite acelui copil o învăţătură de viaţă: e bine să ajuţi fără nici un interes! Banii donaţi se materializează în îmbrăcăminte pentru şcoală şi rechizite, aspect ce duce cu el alt mesaj: educaţia este importantă!. Cu ceea ce rămâne investim în sănătate, şi prin aceasta le spunem: trupul tău are nevoie să fie îngrijit, pentru că şi tu ai nevoie de el în cât mai bune condiţii cât timp trăieşti! Şi în acest mod îi educăm să vegheze asupra sănătăţii. Încă mai există oameni minunaţi! Există medici stomatologi cu programe încărcate, care îşi fac timp să trateze copii cărora astăzi le spunem săraci. Aceşti copii săraci din punct de vedere material sunt îmbogăţiţi de toţi cei care îi ajută fie prin resurse financiare, fie prin serviciile pentru care sunt calificaţi, fie prin obiectele de îmbrăcăminte pe care le dăruiesc, pentru atitudinea sănătoasă care o manifestă faţă de ei, pentru sfatul bun care îl oferă.
Mulţumim în numele copilului de astăzi, pentru adultul de mâine!
Asistent social
Ligia Bote


 

error: Content is protected !!